Chleb Jagody – Ola i Kris Piekarnia z o.o.


Od listopada 2009 życie się zmieniło dość drastycznie w moim przypadku czyli mieszkam ‚na swoim’ razem z Olą. Dzięki temu mam nowe zajęcia takie jak zmywanie, pranie, gotowanie itd. ;)

O tym ostatnim chciałem dzisiaj nietypowo napisać – a konkretnie o pieczeniu chleba.

Tydzień temu postanowiłem w końcu zapytać Pawła jak mu się wypieka pieczywko w warunkach domowych. Spodziewać by się można zastosowania metody najprostszej czyli jakiejś maszynki. Jednak ten człowiek nie idzie nigdy po najniższej linii oporu raczej :)

Otrzymałem od Niego dwa przepisy: chleb Jagody oraz Krzyśka. Jako amator w tych sprawach postanowiłem zabrać się dzisiaj za pierwszy z nich. Przepis wygląda następująco:

Składniki na dwie małe podłużne blaszki:
Mąka pszenna – 1 kg i 3 szklanki
Maślanka – 3 szklanki
Żurek – 1 butelka
Drożdże – 10 dkg
Sól – 1 łyżka do zupy
Ziarna, różne pestki i dodatki np. otręby wg. uznania i upodobań (można i bez)

Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki zagniatając lub w robocie.
Ciasto wyłożyć do blaszek lub jednej dużej blachy najlepiej na brązowy papier do pieczenia. Blachy (blachę) włożyć do zimnego piekarnika i piec przez 1 i 1/2 godziny w temp. 200˚ C.

Po wypieczeniu przetrzeć górną skórkę dłonią zmoczoną w wodzie.


Wykonanie tego przepisu rzeczywiście jest dość proste, trochę bałaganu się zrobiło na blacie ale wszystko już doprowadziliśmy do normalnego stanu :)

Zaopatrzeni jesteśmy jednak tylko w jedną blachę i z tego powodu ciasto po rozpoczęciu procesu wzrostu trochę „uciekło” ;) Mając jednak już jakieś doświadczenie wiemy, że następnym razem trzeba 2 sztuki blachy przygotować na przepyszny chlebek.

Nie wiedziałem do końca czego mamy się spodziewać po takim wyrobie domowym, nigdy nie mieliśmy okazji u siebie w rodzinnych domach skosztować takiego czegoś. Wiemy już jednak, że najbliższe spotkanie rodzinne na pewno ozdobimy obecnością domowego chlebka Jagody :) Jest pyszny i kolejne wypieki na pewno będą jeszcze lepsze !

Przyjacielu dzięki za przepis ! Poproszę o kolejne wyzwania kulinarne ;)
Oleńko dziękuję za pomoc w przygotowaniu i cierpliwość w kuchni ;)

ps. koszt w przybliżeniu to 9,5zł + poświęcony czas i energia w piekarniku…ale satysfakcja z efektu końcowego? Bezcenna :)

Reklamy

Jedna uwaga do wpisu “Chleb Jagody – Ola i Kris Piekarnia z o.o.”

  1. Ja Ci chyba nie powiedziałem, że ja robię POŁOWĘ porcji zazwyczaj… ;-)

    PS. To JEST po linii najniższego oporu (czy jakoś tak); nie ma żadnych inwestycji, poza składnikami (no i może poza formą u Was).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s